KATEGORIJA: Novosti | 09.12.2014

UDRUŽENJE ‘DON’ PRIJEDOR: Od ‘Kutka za djecu’ do ‘Kampa dječijih osmijeha’

U područnom odjeljenju Gornja Puharska Osnovne škole ‘Petar Kočić’ iz Prijedora od početka decembra mališani ovog i drugih prijedorskih naselja imaju na raspolaganju ‘Kutak za djecu’ koji je otvorila organizacija ‘Save the Children’, podržava UNICEF i donira EU, a operativno vodi Udruženje ‘DON’ Prijedor.

Djeci koja su u velikom broju došla u prijedorski ‘Kutak’ to je prva prilika da učestvuju u nekom od predškolskih programa, a zadovoljstvo pruženom mogućnosti nisu krili ni roditelji.

Tata Dejan doveo je četverogodišnjeg Ivana kojem je prvi dan u ‘Kutku’, a Danijel je doveo trogodišnju Mariju koja dolazi već nekoliko dana. Kažu kako im se ideja ‘Kutka’ sviđa i da će djecu dovoditi ako im se svidi. Prvi dojmovi su dobri, pa vjeruju da će nastaviti da dolaze.

„Ona trči, igra se, a meni su prvi utisci fantastični, našem kraju je trebalo nešto ovako“, kaže nam Danijel, a Dejan potvrđuje.

Dušica koja je dovela petogodišnju Natašu kaže da joj je drago da ima priliku za igru i socijalizaciju.

„Sljedeće godine će u školu, druži se ona s djecom, ali je ovo ipak drugačije i pomoći će joj da se pripremi. Dobro joj ide, eno je tamo za onim stolom, u žutoj majici, crta“, govori nam Dušica.

Milja Blagojević, supervizorica ‘Kutka’ iz Udruženja ‘DON’ kaže da je odziv odličan.

„Prvi dan bilo je 9 djece, drugi 13 a treći već 21 i broj raste, zadovoljni smo. Veliki broj djece iz ovog kraja nije u prilici pohađati predškolski odgoj, tako da im je ovo dobra prilika“, kaže Milja.

Željko Marić iz Udruženja ‘DON’ kaže kako je ‘Kutak’ koji operativno vode jedan od segmenata rada ovog Udruženja, djeluju kroz pet oblasti a poznati su i po zaštiti potrošača. Direktorica Udruženja Murisa Marić članica je Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju Grada Prijedora u Projektu „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“, a kako kaže Marić, s djecom rade na programima povezivanja, druženja i pomirenja.

„Dvije godine smo već organizovali ljetnji “Kamp dječijih osmijeha’ na Mrakovici za djecu do petog razreda osnovne škole. Bilo je po 100 djece iz Omarske, Kozarca i drugih dijelova opštine Prijedor, tu budu i djeca iz povratničkih ili raseljenih porodica, djeca s poteškoćama i sva druga djeca bez razlike, druže se, upoznaju i ostvaruju prijateljstva“, priča Marić dodajući da će moći i narednog ljeta nastaviti sa organizacijom Kampa.

Prijedor je jedna od deset općina/opština u BiH uključenih u projekat „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“ koji finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF. Projektne aktivnosti se provode u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice.

Projekat ima slogan “Moje mjesto pod suncem” i osnovni cilj komponente koju sprovodi UNICEF u saradnji sa partnerima je osigurati podršku za najranjiviju djecu i njihove porodice kroz različite aktivnosti.