KATEGORIJA: Ostalo | 29.12.2011

UNICEF izabrao Fotografije godine 2011

Fotografija dječaka na smetljištu elektronskog otpada u Ghani autora Kaia Löffelbeina proglašena je “UNICEF-ovom fotografijom godine 2011” na ceremoniji održanoj u Berlinu.

Löffelbeinova pobjednička fotografija pokazuje dječaka na neuglednom elektroničkom otpadu u Agbogblosjieu koji se priprema da na tlo baci komojuterski monitor kako bi ga razbio i iz njega povadio korisne dijelove. Samo na prvi pogled njegov položaj doima se trijumfalnim, pogled izbliza pak pokazuje da stoji nasuprot dimne zavjese okružen štetnim high-tech otpadom industrijaliziranih zemalja.

Portret potpunog kontrasta

Svijet producira milione tona elektronskog otpada svake godine, i većina toga brodovima se odvlači i odlaže u zemlje. Tamo skupljači otpada, najčešće djeca, rade na odlagalištima i smetljištima kako bi izvukli korisne materijale iz otpada. Tu su izloženi olovu, živi i drugim opasnim supstancama.

“Pretpostavljam da oko 800 ljudi radi na odlagalištu otrovnog otpada Agbogbloshie. Više od polovine su djeca”, kazao je Löffelbein čija fotografija bilježi potpuni contrast između ubrzanog tehnološkog napretka i njegovog uništavajućeg efekta na okolinu i siromašne. Slučajno, dječak na slici nosi dres nogometnog kluba Barcelona sa UNICEF-ovim logom.

Šestogodišnja Marisela u Gvatemali ima samo devet kilograma

Löffelbein je student fotonovinarstva na Univerzitetu primijenjenih umjetnosti i nauka u Hannoveru, Njemačka.

“Ono što me tamo najviše fasciniralo jesu vrlo jaka želja za živitom i pozitivan pristup te djece”, kaže Löffelbein.

Fotografisanje nejednakosti

Drugo mjesto pripalo je fotografiji teško pothranjene šestogodišnje djevojčice Marisele iz istočne Gvatemale koja ima samo devet kilograma. Fotografija J.M. Lopeza iz Španije je živopisna ilustracija efekata siromaštva i kontinuirane nejednakosti.

Trećim mjestom nagrađena je fotografija američke fotografkinje Mary F. Calvert koja prikazuje djecu u vrijeme vakcinisanja protiv dječije paralyze u Nigerijskoj oblasti Kano State. Loša zdravstvena infrastruktura i proširene glassine o vakcinaciji i njenim nuspojavama doprinijeli su širenju opakog virusa. Javne zdravstvene kampanje, uključujući i UNICEF-ovu, pomogle su povećanju imunizacije u ovoj zemlji.

Nagrađivanje dokumentarne fotografije

Dječija paraliza predstavlja veliki problem u Nigeriji

“UNICEF foto godine održava se od 2002. godine u Njemačkoj i nagrađuje dokumentarne fotografije djece širom svijeta. Kandidate moraju preporučiti internacionalno priznati eksperti iz oblasti fotografije. Ove godine, eksperti su nominirali 119 fotografija iz 32 zemlje svijeta. Nominirani su poslali 1228 fotografija na razmatranje žiriju sastavljenom od cijenjenih urednika fotografije, fotonovinara i umjetničkih direktora.

“UNICEF-ov foto natječaj otvara nam oči i pomaže nam da shvatimo u kakvim sve uslovima, nama nezamislivim, djeca u svijetu žive. Ovaj natječaj apelira na naš osjećaj odgovornosti i pokazuje tamnu stranu tehnološkog napretka i kako elektronski otpad može biti prijetnja životima djece na drugim kontinentima”, kaže Bettina Wulff, supruga njemačkog predsjednika Christiana Wulffa i prezenter na ceremoniji.