KATEGORIJA: Ostalo | 22.06.2012

UNICEF-ov ambasador Edin Džeko u posjeti djeci Jajca i G. Vakufa/Uskoplja (PHOTO)

Edin Džeko, poznati nogometaš reprezentacije Bosne i Hercegovine i napadač Manchester Cityja danas igra svoju ulogu UNICEF ambasadora za Bosnu i Hercegovinu, zagovarajući prava djece u svojoj rodnoj zemlji.

U svojoj drugoj terenskoj posjeti, UNICEF-ov ambasador posjetio je obdanište u Jajcu i osnovne škole u Jajcu i Gornjem Vakufu, učestvujući u zajedničkim aktivnostima škola koje rade po bosanskom i hrvatskom planu i programu.

Glavne poruke koje je Edin Džeko prenio djeci se donose na promovisanje pozitivnih vrijednosti, učenje o poštovanju različitosti i saradnji između mladih ljudi.

„Pozitivni duh u Bosni i Hercegovini je uglavnom stvoren zahvaljujući mladim ljudima. Ponosan sam što me vide kao uzor jer je moj uspjeh rezultat truda, tolerancije i solidarnosti sa onima kojma je potrebna podrška i koji su često nevidljivi.“ – rekao je Edin Džeko u pripremi za posjetu djeci u Jajcu i Gornjem Vakufu/Uskoplju što je i ponovio djeci koja su ga u velikom broju dočekala skandirajući njegovo ime.

S obzirom na njegov pozitivan imidž i uvažavanje i među odraslima, Edin Džeko pozvao je roditelje i lokalne zajednice da osiguraju mogućnosti za rano učenje za svako dijete. Njegova posjeta obdaništu u Jajcu također će najaviti skori početak UNICEF-ovog programa za predškolsko obrazovanje za djecu iz ruralnih područja i romskih zajednica.

„Nadam se da će svako dijete u mojoj državi imati najbolje prilike za najbolji početak u životu, bez obzira na njihove sposobnosti, socio-ekonomski status ili etničko porijeklo. Pozivam lokalne zajednice da uče od dobrih primjera i da daju prioritet ranom učenju kako bi promijenili trenutnu situaciju gdje oko 90% djece nema pristupa predškolskom obrazovanju.“ – rekao je Edin Džeko.

Predstavnica UNICEF-a u BiH Florence Bauer je naglasila kako cijeni angažman Edina Džeke u promovisanju vrijednosti koje dijeli sa UNICEF-om. „Zajedno sa Edinom Džekom, UNICEF je predan promovisanju dječijih prava. U aktuelnom kontekstu globalne krize i zajedničke zabrinutosti za socio-ekonomsku situaciju, bitno je da nam djeca budu prioritet i da se pobrinemo da njihova dobrobit ne bude ugrožena.“ – rekla je gđa Bauer.

(Fotografije iz Gornjeg Vakufa/Uskoplja biće na ovom siteu tokom dana, a više fotografija možete naći na FaceBook profileu Unicef Bosna i Hercegovina)