KATEGORIJA: Ostalo | 10.01.2012

UNICEF-ov program cijepljenja za 2012.: Jačanje, promjena i širenje programa

Cijepljenje djece oduvijek je bio jedan od prioriteta u programima i djelovanju UNICEF-a. Time je zaštita od opasnih bolesti postala iznimno učinkovita, pokazujući se tako kao jedan od najboljih načina da se djeci osigura njihov puni potencijal. Tako se i u ovoj godini UNICEF priprema za jačanje, promjenu i širenje djelovanja tog programa.

Postojeća cjepiva redovito se zamijenjuju novima, dok nove verzije stalno pristižu na tržišta. A postignuća su doista velika: nedavno su proizvedena cjepiva protiv upale pluća, i dijareje, a uskoro se očekuje i cjepivo protiv malarije. Zahvaljujući napretku u razvoju cjepiva, ali i UNICEF-ovu programu cijepljenja, boljoj zdravstvenoj skrbi te poboljšanju zaštite zdravlja, svjetski stručnjaci najavljuju i jedan izniman uspjeh. Naime, uskoro možemo očekivati pobjedu u borbi protiv jedne od najopasnijih bolesti: dječje paralize. No, dok se cijepiva poboljšavaju, postojeće strukture koje su zadužene za distribuciju istih, nisu se promijenile, niti unaprijedile već desetljećima.

“Sistem izgrađen u 70-tim godinama prošlog stoljeća nije se puno promijenio. Ovo je pravi trenutak da razmotrimo postojeće stanje i vidimo na koji ga naćin možemo promijeniti” – rekao je dr. Jos Vandelaer, šef UNICEF-ovog međunarodnog programa za cijepljenje, dodajući kako je brojka od 20% djece koja u današnjem svijetu nisu obuhvaćena programom cijepljenja, vrlo zabrinjavajuća. I upravo zbog njih potrebno je promijeniti sadašnji sustav, istaknuo je dr. Vandelaer. (Unicef.hr)