KATEGORIJA: Novosti | 26.03.2015

UNICEF UZ PODRŠKU VLADE RH OBNOVIO ŠKOLU U VIDOVICAMA: “Naša škola nije ista, Antun Gustav sada blista!”

Djevojčice i dječaci iz Osnovne škole ‘Antun Gustav Matoš’ u Vidovicama kod Orašja u četvrtak su priredili posebnu svečanost. Predstavnici UNICEF-ovih ureda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te Vlade Republike Hrvatske posjetili su ih kako bi obilježili uspješnu obnovu osnovne škole stradale u prošlogodišnjim poplavama. Posjet je protekao u druženju s djecom i učiteljima, a tom je prigodom i svečano otkrivena ploča kojom je obilježeno ostvarenje vrijednog zajedničkog projekta.

“Moj Gabrijel je oprvačić i jedva je čekao da krene u obnovljenu školsku zgradu. Nažalost, početak škole mu je obilježila poplava, kuća nam je poplavila do metar i 20 centimetara, srećom njega smo uspjeli ranije prebaciti kod bake u selo koje nije poplavilo. Prve školske korake napravio je u prostorijama vrtića, imali su skraćene časove. Sada ide u obnovljenu zgradu, imaju svoju učionicu i mogu raditi u normalnim uvjetima”, kazao nam je Marko Dominković, jedan od roditelja.

“Poslije poplave je bilo loše stanje, djelovalo je kao da će tako potrajati i pitala sam se kada ćemo ponovo moći držati nastavu u normalnim uvjetima. Danas sam sretna da je obnova ipak završena i da je škola ljepša nego je bila”, kazala nam je nastavnica Dijana Živković.

“Kada se voda povukla, iskreno, bila sam skeptična da će se škola ikada obnoviti. Dolazili su nam mnogi, bilo je obećanja, ali stigao je rujan a škola još nije bila obnovljena. Prvi i drugi razredi išli su u prostorije obližnjeg vrtića, ostala djeca su se nekako snalazila na gornjem katu, a zahvaljujući UNICEF-u BiH i Hrvatske, te Vlade Hrvatske i ureda za Hrvate izvan BiH Republike Hrvatske, konačno je u 11. mjesecu počela obnova koja je završena ovog mjeseca i sada imamo obnovljenu školu koja izgleda bolje i zahvalni smo na tome, učenici kao i kolektiv škole”, kazala je direktorica škole Janja Župarić, a djeca su se gostima zahvalila prigodnim svečanim programom.

“Naša škola nije ista, Antun Gustav sada blista”, poručili su kroz jedan od recitala, nakon čega je otkrivena ploča s podacima o obnovi ispod koje je označen i nivo vode koji je prošle godine poplavio školu.

“Vi ste se nama zahvalili, ali mi želimo da zahvalimo vama što ste nam omogućili da budemo vaši partneri u obnovi i da zajedno učinimo da djeca danas idu u obnovljene školske prostorije”, kazao je u obraćanju predstavnik UNICEF-a za BiH Ayman Abulaban.

„Osigurati djeci školovanje ključno je za izgradnju novog života tamo gdje je voda mnogima odnijela nadu. UNICEF-ov ured u Bosni i Hercegovini od početka sudjeluje u pomoći obiteljima u poplavljenim područjima, zajedno s partnerima i donatorima iz međunarodne zajednice. Bogatoj suradnji u korist djece između UNICEF-ovih ureda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini ovim smo projektom dodali novu dimenziju susjedske solidarnosti – podršku građana i Vlade Republike Hrvatske ostvarivanju dječjih prava u Bosni i Hercegovini. Nastavit ćemo raditi na unaprjeđenju suradnje između ovih dviju zemalja“, poručio je Abulaban.

 

„Vlada Republike Hrvatske dugi niz godina pruža značajnu pomoć i potporu Hrvatima u Bosni i Hercegovini. Realizacija tih projekata i programa ima veliku važnost i istodobno doprinosi cjelokupnom boljitku Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Nizom mjera Republika Hrvatska pružila je pomoć poplavom pogođenim područjima u Bosni i Hercegovini. Obnova škole u Vidovicama jedna je od tih mjera koju je u ime Vlade Republike Hrvatske proveo Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske kao zajednički projekt Vlade Republike Hrvatske i UNICEF-ovih ureda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ovaj projekt predstavlja izniman primjer suradnje i solidarnosti, koja će se nastaviti i u budućnosti. Ulaganje u mlade i obrazovanje temeljna je pretpostavka uspjeha i razvoja svakog društva“, izjavila je Daria Krstičević, predstojnica Državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske.

„Ponosna sam što su se Vlada Republike Hrvatske i UNICEF-ovi uredi u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini udružili kako bi djeci u susjednoj zemlji osigurali ostvarivanje prava na obrazovanje. UNICEF u Hrvatskoj od srca zahvaljuje građanima i tvrtkama, čije su donacije pomogle da to ostvarimo. Pored suradnje na ključnim temama za najranjivije skupine djece u Hrvatskoj, UNICEF i Vlada RH jačaju suradnju u korist djece u drugim zemljama. Ovo je jedan izvrstan primjer na kojem možemo graditi i suradnju u drugim zemljama“, poručila je predstojnica UNICEF-ova ureda za Hrvatsku Valentina Otmačić. Svečanosti su prisustvovali načelnik Općine Orašje Đuro Topić, ministar prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽupanijePosavske Ivo Jelušić te drugi općinski i županijski zvaničnici.

Prizemlje škole u Vidovicama u potpunosti je bilo uništeno uslijed poplava koje su Županiju posavsku zadesile u svibnju prošle godine, a obnovljena je uz pomoć donacija Vlade Republike Hrvatske te UNICEF-ovih ureda u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, prema načelu „izgradimo ponovo, ali bolje“. Cilj je takve obnove smanjivanje moguće buduće štete od prirodnih katastrofa, a podrazumijeva nabavu kvalitetnih prozora i podova, ali i arhitektonske prilagodbe građevine.

Tijekom obnove, u potpunosti su obnovljeni zidovi i podovi škole, ugrađene su nove instalacije, sanitarije i sustav grijanja, uređena je sportska dvorana, a u tijeku je završna faza − obnova fasade. Ovime je škola postala sigurnije, suvremenije, ali i poticajnije mjesto za učenje i razvoj djece − opremljena je novim namještajem, laboratorijskom opremom, sportskom opremom i didaktičkim materijalima za nastavu.