KATEGORIJA: Novosti | 10.11.2017

VAŽNOST IMUNIZACIJE: Radionica za ljekare i medicinske sestre koje se u praksi susreću s vakcinacijom djece

U zgradi UN-a u Sarajevu održava se dvodnevna interaktivna edukacija/radionica pod nazivom “Važnost imunizacije” namijenjena ljekarima i medicinskim sestrama koji se u svojoj praksi susreću s vakcinacijom djece.

“Kao što svi znamo, imunizacija je ključna komponenta ljudskog prava na zdravlje, i odgovornost pojedinaca, zajednica i vlada. Imunizirana djeca imaju veću šansu da razviju puni potencijal za zdravlje i blagostanje. Vakcine su spasile milione života, isplative su i čuvaju naše zajednice jakim i zdravim. Roditelji su često zbunjeni, ne znaju kome da vjeruju i kako da se snađu u masi raznih podataka koje nalaze na internetu i iz drugih izvora. Vi ste oni koji će biti glas zdravog razuma, oni koji će ponuditi činjenice, vi ste ekperti. Namjera ove radionice je da vam obezbijedi dodatne i najnovije informacije i sve ostalo što vam je potrebno da budete racionalni glas za sve roditelje, mame i očeve”, kazala je na otvaranju radionice Geeta Narayan, predstavnica UNICEF-a za BiH.

Edukaciju organizira Centar za kontinuiranu medicinsku edukaciju Medicinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, u partnerstvu sa UNICEF-om i uz podršku Ministarstva zdravstva FBiH, Zavoda za Javno zdravstvo FBiH, Svjetske zdravstvene organizacije i Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

“Ispred nas ste svi vi koji imate iskustva i znanje i koji ste pokazali spremnost da s nama podijelite sve bitno kako bismo otvorili dijalog koji će pomoći svima onima zbog kojih smo tu danas – a to su naša djeca, naša unučad i generacije koje tek dolaze. Stoga je veoma značajna saradnja Medicinskog fakulteta s UNICEF-om”, kazala je dr. Amela Kulenović, dekanesa Medicinskog fakulteta u Sarajevu poželjevši učesnicama i učesnicama “da što više znanja ponesu i primijene u praksi u kontaktu sa roditeljima i sa djecom”.

U ime Federalnog ministra zdravstva Vjekoslava Mandića prisutnima se obratila Ljiljana Pavlović:

“Ovaj skup je u Ministarstvu ocijenjen kao jako značajan. Ovdje su danas najveći stručnjaci za oblast imunizacije u FBiH, i vi ste oni koji proces imunizacije nose” poručila je Ljiljana Pavlović iz Ministarstva zdravstva FBiH.

Edukaciju sprovode renomirani međunarodni i domaći predavači s ciljem podizanja stanja svijesti o značaju vakcinacije i u konačnici poboljšanja obuhvata imunizacijom djece u BiH.