KATEGORIJA: Novosti | 04.09.2014

VELIKA KLADUŠA: Učenici se kroz školski projekat izborili za videonadzor i sigurnije okruženje u školi!

Grupa mladih iz Prve srednje škole ‘Dr. Husein Džanić’ i ‘Gimnazije Velika Kladuša’ osmislila je školski projekat uvođenja videonadzora u školsku zgradu pod nazivom „Želim sigurno okruženje“, predstavila ga lokalnim vlastima, i projekat je ovih dana realiziran!

Kako piše vkportal.netu prostorije škole idvorište postavljeno je 10 video kamera koje će pomoći kako profesorima tako i učenicima u rješavanju problema ukoliko ih bude, a glavni cilj je prevencija u borbi protiv međuvršnjačkog nasilja, uništavanja školskog namještaja i drugih oblika lošeg i štetnog ponašanja. 

Početkom godine  participativna grupa od 15 učenica i učenika  su kroz istraživanje i anketiranje 100 vršnjaka uspjeli otkriti koja su to mjesta na kojima se oni osjećaju najnesigurnije, te na koji način ta mjesta učiniti sigurnim za sve njih. Projekat su u martu pred prepunom salom Općine Velika Kladuša prezentirali predstavnicima lokalne vlasti, policije i sugrađanima.

Školski projekat „Želim sigurno okruženje“ nastao je u okviru projekta “Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja” koji realizuje Humanitarna organizacija Genesis Project iz Banjaluke pod pokroviteljstvom UNICEF-a i Vlade Kraljevine Švedske i obuhvata još općine Novi Travnik, Sanski Most, Derventa, Laktaši i Kotor Varoš.

Učenici su za svoj projekat u kroz  “Mehanizam podrške prevenciji nasilja i smanjenju rizika od oružja” dobili podšku od 3.000 KM, a za ostatak im je trebala podrška lokalne zajednice koju su kroz uspješno provrdene aktivnosti i prezentaciju na koncu i uspjeli obezbijediti.