KATEGORIJA: Novosti | 27.02.2015

VLASENICA, MILIĆI, ZVORNIK: Potpisani protokoli omogučiće bolju socijalnu zaštitu i inkluziju djece i mladih

U Vlasenici, Milićima i Zvorniku potpisani su Protokoli o saradnjii između relevantnih institucija i organizacija s ciljem unapređenja multisektoralnog pristupa socijalne zaštite i inkluzije djece i mladih sa uvođenjem referalnog mehanizma.

Protokole su potpisali predstavnici relevantnih ustanova iz oblasti socijalne zaštite sa područja opština Vlasenica, Milići i Zvornik, dok će sljedeće sedmice biti potpisani u opštinama Srebrenica i Bratunac, a sve kao dio “Projekta razvoja i saradnje u regiji Birač-Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije”.

Predsjednik Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju opštine Vlasenica Slaviša Mazić kazao je na potpisivanju kako je Protokol kruna jednogodišnjeg rada Komisije i operativnog tima Projekta.

“Nadamo se da će ovaj dokument doprinjeti boljem rješavanju ovih problema u našoj opštini. Dokument je jedna vrsta obaveze i odgovornosti svih nas”, kazao je Mazić.

“Ovim protokolom su, da bi se kvalitet života osoba sa smetnjama u razvoju poboljšao, precizno utvrđene uloge svake od institucija koje su nadležne za obezbjeđivanje socijalne zaštite i pruženja podrške. Izrađen je šematski prikaz postupanja svake od institucija i okvir za rad sa djecom i mladim osobama”, pojasnila je Biljana Milić predsjednica Komisije za socijalnu zaštitu i inkluziju u opštini Zvornik.

Na potpisivanju protokola u Milićima potpisnicima se obratila Selma Kazić, voditeljica programa socijalne zaštite i inkluzije u UNICEF-u BiH, koja je uz pozitivnu ocjenu rada svih pet opštinskih Komisija koji je krunisan potpisanim protokolom potcrtala i značaj donošenja regionalne strategije u regiji Birač na kojoj će se raditi ove godine.

“Uradili ste dobar posao i za ovu godinu predstoji jedan veoma bitan zadatak, a to je razvoj regionalne strategije unapređenja socijalne zaštite i inkluzije. Svi ste u svojim opštinama uradili sve što je bilo u vašoj moći, a sada je vrijeme da razmjenom kapaciteta, vještina i stečenih znanja jedni drugima pomognete kako bi ojačali na nivou regije Birač”, kazala je Selma Kazić.

“Projekt razvoja i saradnje u regiji Birač-Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije” finansira Vlada Kraljevine Holandije a implementiraju agencije Ujedinjenih nacija: UNICEF, UNDP i UNHCR. Za cilj ima jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije u regiji Birač i obuhvata pet opština regije Birač: Zvornik, Milići, Vlasenica, Srebrenica i Bratunac.