KATEGORIJA: Novosti | 14.11.2014

VRIJEDNA DONACIJA: Vozila centrima za socijalni rad iz općina/opština pogođenim poplavama

Predstavnici  centara za socijalni rad iz Bijeljine, Maglaja, Brčkog, Čelinca, Šamca i Domaljevca u petak su pred zgradom UN-a u Sarajevu preuzeli ključeve vozila doniranih za potrebe pružanja usluga iz svog domena, sa posebnim fokusom na zajednice i porodice ugrožene poplavama. Ključeve automobila uručili su im predstavnici UNHCR-a i UNICEF-a.

Od ukupno šest automobila, tri je osigurao UNICEF, a tri ce biti dodijeljena u okviru projekta “Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma” kojeg finansira Evropska unija.

„Smatramo vrlo bitnim vaš svakodnevni rad sa najugroženijim porodicama i njihovom djecom, i nadamo se da će vam ovi automobili taj posao olakšati kako bi pomoć došla do onima kojima je najpotrebnija“, kazala je predstavnicima centara za socijalni rad zamjenica predstavnika UNICEF-a za BiH Ana Riatti koja je uručila ključeve za tri od šest vozila.

Predstavnik UNHCR-a za BiH Andrew Mayne potcrtao je kako će donirana vozila poboljšati mobilnost centara.

„Znamo koliko je bitno da u svom radu budete mobilni i koliko je potrebno da odete direktno na teren kako biste snimili situaciju te kako biste došli do onih koji su najugroženiji i pružili im pomoć“, kazao je Mayne.

Predstavnici centara za socijalni rad izrazili su zadovoljstvo doniranim vozilima, te zajednički potcrtali njihov značaj za terenski rad.

„Naša općina je tokom poplava bila 95 odsto pod vodom, pogođeno je jako veliko područje i zbog toga nam je posebno bitno da možemo doći do svih onih kojima smo potrebni, a nažalost nakon poplava takvih je jako puno. U poplavama je uništen i automobil koji smo ranije koristili, tako da nam je ova donacija od velikog značaja“, kazao je Alen Ćošković iz Centra za socijalni rad Domaljevac.

Milan Simeunović iz CSR Bijeljina također je potcrtao važnost mobilnosti timova Centra.

„Naša opština je teško pogođena poplavama, kao i sam Centar koji se obnavlja uz pomoć donacija. Naravno da će nam vozilo biti od pomoći i mogu vam reći da je stiglo u dobro vrijeme i u prave ruke. Moram spomenuti i to da je NICEF bio među prvim organizacijama iz koje su nas još dok su trajale poplave kao i odmah nakon njih pozvali i upitali kolike su razmješe štete i šta će nam trebati da bismo što prije pokrenuli rad Centra“, kazao je Simeunović.

 

 
Projekat „Podrška trajnim rješenjima Revidirane strategije za provedbu Aneksa VII Dejtonskog mirovnog sporazuma“, finansira Evropska unija iz IPA fondova, uz sufinansiranje i koordinaciju UNHCR-a zajedno sa sedam projektnih partnera, uključujući i UNICEF. Projektne aktivnosti se provode u 10 prioritetnih lokacija u BiH: Brčko Distrikt, Bijeljina, Bosanski Petrovac, Derventa, Foča, Gradiška, Maglaj, Mostar, Prijedor i Živinice. Sredstva za ovaj projekat u iznosu od sedam miliona eura je obezbijedila Evropska unija, dok UNHCR sufinansira projekat iznosom od 1.1 milion eura.

Glavni cilj projekta je obezbjeđivanje trajnih rješenja za najugroženije porodice raseljenih lica, manjinskih povratnika i žena – žrtava rata, i to kroz timski rad i saradnju lokalnih vlasti, mjesnih zajednica, civilnog društva i projektnih partnera. Jedan od osnovnih zadataka je osnivanje timova na opštinskom nivou, sastavljenih od predstavnika opštinskih vlasti, organizacija civilnog društva i partnerskih organizacija, koji će efikasno i transparentno identifikovati najugroženije porodice iz pomenutih kategorija, i kroz projektna sredstva obezbijediti konkretnu pomoć za njih. UNICEF implementira aktivnosti koje su usmjerene ka osnivanju lokalnih struktura za socijalnu zaštitu i inkluziju i omogućavanju pristupa pravima i inkluzivnim socijalnim uslugama.U svakoj od opština biće uspostavljena komisija za socijalnu zaštitu i inkluziju, sa ciljem unapređenja i jačanja upravljanja i intersektorske saradnje. UNICEF daje podršku opštinama da osiguraju specifične usluge iz oblasti socijalne zaštite i inkluzije za oko 300 djece i porodica.