KATEGORIJA: Novosti | 04.06.2015

VRTIĆ ‘RADOST’ U ŠAMCU: Djeca Novaku Đokoviću poslala poruke, želje i svoje najljepše crteže!

Predstavnici Fondacije ‘Novak Đoković’ i UNICEF-a BiH posjetili su u četvrtak vrtić ‘Radost’ u Šamcu koji je, pored vrtića ‘Krajiška radost’ u Sanskom Mostu, UNICEF obnovio sredstvima Fondacije.

“Prava je milina danas ovdje gledati ovu srećnu i nasmijanu djecu, vidjeti da ovaj vrtić sija pored svih problema koje ste imali i koje ste uspješno prevazišli. Osmijeh ove djece je nešto najljepše i najbolja potvrda da smo uspjeli”, kazala je Maja Jovanović, projekt menadžerica u Fondaciji ‘Novak Đoković’.

“Danas proslavljamo vrlo uspješnu priču, čestitke svima koji su u ovome učestvovali, a posebna čestitka ide Novaku. Svi mi koji smo njegovi fanovi možemo mu poželjeti uspjeh na sportskom planu. Nema ništa ljepše nego vidjeti sretnu i nasmijanu djecu, i nema boljeg ulaganja od ulaganja u predškolsko obrazovanje što je odlična investicija za svako dijete, ali i za budućnost”, kazao je predstavnik UNICEF-a za Bosnu i Hercegovinu Ayman Abulaban potcrtavajući još uvijek nizak stepen obuhvata predškolsim odgojem djece u BiH i izrazivši nadu da će se taj obuhvat povećavati zajedničkim naporima svih aktera i donosilaca odluka.

Načelnik Opštine Šamac Savo Minić zahvalio se donatorima na podršci i vraćanju osmijeha na dječija lica.

“Nema tih sredstava na svijetu koliko košta jedan ovakav osmijeh!”, kazao je načelnik Minić.

Ministar prosvjete RS Dane Malešević kazao je kako je zahvalan svima koji su pomogli da se vrtić vrati u najbolje stanje, uz nadu da se na tome neće stati.

“Vjerujem da će biti još djece i da će se vrtić proširivati, da će imati više polaznika a da će nam škole poslije imati više učenika”, kazao je.

Direktorica vrtića Vida Stajić kazala je kako je obnova vrtića bila od velike važnosti kako za djecu koja su poslije poplava jedva čekala da se vrate, tako i za cjelokupnu lokalnu zajednicu.

“Hvala vam što ste omogućili da naša djeca imaju gdje da borave, igraju se, druže se i uče, i gdje naši ljudi mogu da rade. Prižili ste djeci najbolju priliku za rast, razvoj i socijalizaciju”, kazala je direktorica Stajić koja je predstavnici Fondacije Maji Jovanović určila zahvalnicu, a djeca su joj uručila poseban poklon za Novaka Đokovića u kojem su mu spremili svoje poruke, najbolje želje i svoje najljepše crteže.

U jeku velike međunarodne akcije obnove škola i vrtića širom poplavljenih područja koju su odmah nakon poplava 2014. uz podršku EU provodili UNDP i UNICEF, stigla je i vijest da ce ‘Fondacija Novak Đoković’ u saradnji sa kancelarijom UNICEF-a u Srbiji, donirati Bosni i Hercegovini 100.000 eura od ukupnog fonda koju je UNICEF BiH, dodajući i vlastita sredstva, iskoristio za rekonstrukciju dva vrtića – u Sanskom Mostu i Šamcu.