KATEGORIJA: Ostalo | 28.02.2012

“Za svako dijete”: Održane pripremne radionice treće faze SPIS projekta

U Sarajevu je u ponedjeljak i utorak pod sloganom “Za svako dijete” održana je pripremna radionica u okviru treće faze projekta “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece (SPIS program)”. Na radionici su se okupili partneri iz vlasti, lokalne zajednice i civilnog društva kako bi unaprijedili sistem socijalne zaštite i inkluzije djece.

U sklopu ovog projekta u Tesliću je održana radionica za opštine iz Republike Srpske i Brčko Distrikt 23. i 24. februara, a druga radionica u Sarajevu okupila je predstavnike opština/općina iz Federacije BiH. Predstavnici novih 10 ciljnih  opština/općina i Brčko distrikta na dvije entitetske pripremne radionice informirali su se o konceptu socijalne (društvene) zaštite i inkluzije, ciljevima, strukturom, metodologijom, partnerima i očekivanim rezultatima programa za Jačanje sistema socijalne  zaštite i inkluzije za djecu u BiH (SPIS). Predstavljeni su primjeri dobre prakse iz ciljnih oppština/općina iz prethodne faze (Bileća, Laktaši, Novi grad Sarajevo i Novi Travnik). Radne grupe definirale su preporuke za ključna pitanja i dogovorili se o narednim aktivnostima koje će biti poduzete u provedbi programa na svim nivoima.

Projekat “Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece u Bosni i Hercegovini” zajednički je projekat EU i UNICEF-a. Evropska unija finansira ovaj projekat od 2008. godine iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA) u iznosu od 4,1 miliona eura. Cilj projekta je da pomogne u izgradnji sistema koji će osigurati adekvatnu politiku socijalne zaštite te socijalnu zaštitu i inkluziju djece i njihovih porodica.

U fazi III SPIS programa (2011.-2012.) ciljne općine su:  Čelinac, Derventa, Gacko, Gornji Vakuf/Uskoplje, Kupres, Mrkonjić Grad, Posušje, Prnjavor, Tešanj, Velika Kladuša i Brčko distrikt. Lokacije obuhvaćene SPIS programom u okviru prve dvije faze (2008.-2011.) bile su: Bileća, Laktaši, Livno,  Kotor Varoš, Novi Grad, Novi grad Sarajevo, Novi Travnik, Sanski Most, Stolac i Višegrad.

Program Jačanje sistema socijalne zaštite i inkluzije djece je višegodišnji, multidisciplinarni program podrške pretpristupnom procesu Bosne i Hercegovine u oblastima sveukupne društvene zaštite, socijalne inkluzije i prava djeteta. Ciljne grupe programa su donosioci politika i stručni radnici koji provode reformu sistema socijalne zaštite, kao i ranjive kategorije djece i porodica. Program finansira Evropska unija, a u njegovoj implementaciji učestvuju sva nadležna ministarstva, te mnogobrojni partneri iz nevladinog sektora i civilnog društva.