KATEGORIJA: Novosti , Ostalo , Sva prava za svako dijete | 09.09.2011

Za svakog školarca jedna plaća

Udžbenici za osnovne škole 60 do 200, a za srednje 200 do 300 KM

Školsko zvono, koje se oglasilo u najvećem broju bh. Školama, prekinula je ljetni odmor učenicima, a mnoge roditelje stavio u nezavidan položaj. Njima zvoni već mjesec dana, a zvonit će i cijeli rujan, domišljajući se kako od, ionako malih plaća, nabaviti udžbenike, ali i ostalu opremu za svoje školarce. Najteže je roditeljima koji u školu opremaju više učenike, jer saga o besplatnom školovanju aktuelna je samo u vrijeme izbora.

Rujanska mora

–       Iako je rujan jedan od najljepših mjeseci, kako zbog ugodne klime tako i zbog ubiranja ljetine, već dvadesetak godina dočekujem ga sa zebnjom. Tada za opremanje svakog školarca treba jedna moja mjesećna plaća. Doduše, ove godine mi je nešto lakše, moram kupiti knjige i opremiti samo četvero djece za školu. Ranijih godina sam imao i dvostruko više, kaže Ante Milićević, otac desetoro djece, od kojih još četvero ide u školu.

Premda Antini školarci imaju pravo na besplatne udžbenike, danas je to teško realizirati. Od starih udžbenika, jedan dio se ispunjava i može se koristiti samo jednu godinu dok za neke razrede uopće nisu dobivani besplatni udžbenici.

 

Knjige i ostali školski pribor isto kao i prošle godine

Prema tvrdnji iz Grala, opskrbljeni su svim vrstama udžbenika, a cijene udžbenika su na prošlogodišnjoj razini, postoje tek neznatne korekcije za pojedine udžbenike i to uglavnom na niže, a slično je i s ostalim školskim priborom.

Dok se kompleti za osnovnu školu kreću od šezdesetak do 255 KM, koliko stoji komplet za osmi razred, cijene knjiga za srednju školu su nešto veće i uglavnom su više od 300 KM po kompletu.

–       Ima nešto starih knjiga od braće i sestara, jedan dio posudim od susjeda a što nema kupim. Najteže je za srednju školu, knjige su dosta skupe. Pored udžbenika treba i mnogo bilježnica, pernica, blokova, bojica i još mnogo toga. Treba osigurati i patike, trenerke…tako za svakog školarca od jedne moje plaće, tvrdi Ante.

Gužve u knjižarama

Već nekoliko dana oživjele su ulice dok trgovci obućom i odjećom zadovoljno trljaju ruke, a u knjižarama gužve su nastale tek početkom rujna. Učenici čekaju početak nastave jer ne znaju koje će knjige kupovati, u nekim školama to ne znadu ni neki nastavnici.

–       Tijekom ljeta su uglavnom kupovane torbe i školski pribor a knjige su se počele prodavati tek nakon početka nastave. Dok se za prvačiće uglavnom kupuju kopleti knjiga, za ostale razrede, kako za osnovne tako i za srednje škole, kupuju se samo pojedine knjige. Knjiga ima jer su ove godine škole u ovoj županiji na vrijeme odabrale udžbenike, što nam je omogućilo da se pravodobno opskrbimo sa svim knjigama, tvrdi Ružica Mikulić, vlasnica tvrtke Gral iz Širokog Brijega.

 

Večernji list
07.09.2011.
Autor: Pero Zelenika

Ostavite komentar