KATEGORIJA: Ostalo | 07.02.2012

Zaostajanje u razvoju: Globalna kriza za koju niste čuli

U članku objavljenomu u uglednom magazinu “Time” Anthony Lake izvršni direktor UNICEF-a, upozorava na problem svjetske krize za koju se do sada nije čulo – zaostajanje u razvoju. Prema procjenama 180 milijuna djece u svijetu mlađe od 5 godina, ugroženo je problemom zaostajanja u razvoju.

“Upravo je pothranjenost jedan od glavnih uzroka tog zdravstvenog problema kojemu se dugo vremena pridavalo premalo pozornosti. Djeca zaostala u razvoju nekoliko su centimetara niža od vršnjaka koji nemaju tih problema, a njihove moždane stanice slabije su razvijen”, napisao je Lake.

“U nekim zemljama poput Afganistana, Burundija, Etijopije, Madagaskara čak 50% ili više od sve djece mlađe od 5 godina, pate zbog problema uzrokovanih zaostajanjem u razvoju. Čak niti pojedini stručnjaci nisu upoznati s time. Naime, nedavno sam na skupu liječnika upitao za ovaj zdravstveni problem. Od gotovo njih stotinjak u dvorani, manje od polovine bilo je upoznato s tim problemom, dok su ostali bili poprilično zbunjeni mojim pitanjem”, piše Lake, te potcrtava bitnost ranog djelovanja:

“Kako bismo krizu izbjegli, ali i smanjili troškove, potrebno je djelovati i prije djetetova rođenja. Naime, zaostajanje u razvoju posljedica je pothranjenosti i loše prehrane, posebice u prve dvije godine života, ali i tijekom trudnoće. I zato, mi znamo da je trudnicama, novorođenčadi i maloj djeci potrebno davati hranjive tvari kao što su proteini, minerali, ali i vitamin A te željezo i cink. Upravo je to način na koji bi mnogi narodi, zajednice, ali i čitavi kontinenti dosegnuli svoj puni potencijal”.

U Kopenhagenu je 2008. godine postignut konsenzus vodećih stručnjaka o tome da je upravo pružanje pravilne prehrane djeci jedan od najisplativijih načina za unapređenje socijalne skrbi. Zahvaljujući trudu brojnih vlada te gospodarskom rastu u mnogim zemljama došlo je i do napretka u riješavanju problema.

“Tako je prošle godine broj zemalja koje provode strategije smanjenja i prevencije faktora koji utječu na zaostajanje u razvoju – znatno porastao. I za kraj – pretpostavimo samo da 180 milijuna djece pogođene zaostajanjem u razvoju živi zajedno na jednom dijelu svijeta – ne bi li to onda doista bila jedna od najvećih kriza na našem planetu?”, upozorio je Lake.  (Unicef.hr)