KATEGORIJA: Novosti , Ostalo | 23.09.2011

Zavod raspisao natječaj za najbolji prikaz nastavne jedinice u PPT prezentaciji

Informacijska i komunikacijska tehnologija danas nalazi primjene u svakoj grani gospodarstva, ali sve više kuca i na vrata škola, pa i osnovnih. Ploču i kredu učitelji ne izbacuju iz razreda, ali ih sve češće dopunjava računalo, projektor, grafoskop te mnoga druga informacijska tehnologija.

Raspisan i natječaj

Kako bi potaknuo učitelje u osnovnim školama na učinkovitiju i raznovrsniju uporabu IKT u nastavi, Zavod za školstvo Mostar raspisao je natječaj za sve škole koje nastavu izvode na hrvatskom jeziku da sudjeluju u nagradnom natječaju pod nazivom „Primjena IKT u nastavi“.

KOLIKO UČITELJI PRIMJENJUJU IKT

Zavod za školstvo Mostar planira provesti anketu u osnovnim školama HNŽ-a o primjeni IKT u nastavi.

„Cilj ankete je ispitati dostupnost tehnologije svakom učitelju te njegovo zanimanje za uporabu iste, ali i postojanje želje za njenu uporabu u nastavi. Anketa će sadržavati i pitanje o načinu uporabe te razloge pristupa tehnologiji“, tvrdi savjetnica za informatiku Zorica Bruck. Zavod za školstvo Mostar raspolaže s opremljenim informatičkim kabinetom te učiteljima i nastavnicima može pružiti svaku stručnu pomoć u informatičkoj izobrazbi, tvrdi ravnatelj.

„Cilj ovog projekta je učinkovitija i raznovrsnija uporaba IKT u nastavi te predstavljanje primjera dobre nastavne prakse i ostvarivanje nastavnih sadržaja primjenom suvremenih pomagala“, tvrdi Jago Musa, ravnatelj Zavoda.

Prema propozicijama natječaja, rad treba biti prikaz jedne nastavne jedinice u obliku PPT prezentacije te pokazati uporabu IKT kao nastavnog sredstva.

Pored ostvarenih obrazovnih, odgojnih i funkcionalnih ciljeva, rad treba pokazati orginalnost, inovativnost i kreativnost u nastavnoj metodologiji. Učiteljima je na raspolaganju mogućnost uporabe bilo kojeg oblika IKT, ukoliko je usklađen sa zadacima i ciljevima sata, funkcionalno primjenjiv u nastavi, dostupan učenicima i poticajan za njihovo aktivno sudjelovanje u nastavnom procesu. Kako tvrde u Zavodu, prigodom vrednovanja radova osnovni kriteriji će biti: orginalnost, jasno definirani ciljevi, izazov za učenike, dobro osmišljene strategije, korištenje IKT, inovativnost u korištenju alata, jasno definirana uloga učenika i nastavnika i sl.

Nagrade za najbolje

„Vjerujem da će na natječaj stići dosta kvalitetnih radova, a koji se mogu uputiti e-mailom na adresu Zavoda tijekom mjeseca veljače 2012. Godine. Rezultati će biti objavljeni u svibnju, a najuspješnije očekuju i bogate nagrade“, tvrdi Musa.

Autor najbolje ocijenjenog rada dobit će na dar laptop, dok će drugoplasirani postati vlasnik digitalne videokamere, a trećeplasirani digitalnog fotoaparata.

 

Večernji list
21.09.2011.
Autor: Pero Zelenika