KATEGORIJA: Novosti | 15.01.2015

ZDRAVO JEDI, ZDRAVO RASTI: Djeca Goražda u Medinoj kućici zdravlja

U okviru Programa ‘Zdravo jedi, zdravo rasti’ u vrtiću ‘Sunce’ u Goraždu održana je radionica za djecu ali i odgajatelje i osoblje zaduženo za pripremu hrane. Djeca su imala priliku posjetiti ‘Medinu kuću zdravlja’ gdje su dobili zdravstvenu knjižicu za svog medu u kojoj će pratiti medine zdrave aktivnosti i koja sadrži savjete djeci za zdravlje njih i njihovog mede, s Medom i prijateljima su radili vježbe, potom su imali priliku crtati zdravu hranu te gledati kako kuhari pripremaju zdrav obrok za njih koji su na kraju radionice uz sok od svježe mrkve imali priliku probati.

“Tokom provedbe programa uspjeli smo napraviti pomak u mnogim stvarima, umjesto slatkiša koje su djeca prije donosila sada donose voće koje je svaki dan sastavni dio obroka. Zadovoljni smo projektom i onim što smo do sada proveli, imali smo razgovore i s roditeljima i oni su mnogo toga prihvatili, i mogu reći da je sve ukupno pun pogodak”, kaže direktorica vrtića ‘Sunce’ Elma Bučo.

Programom je zadovoljna i odgajateljica Dženana Spahić.

“U početku sam bila malo skeptična da će djeca i roditelji prihvatiti sve što je program predviđao, ali sada sam i više nego zadovoljna proverdenim. Roditelji donose voće, djeca su se navikla na izmijenjenu prehranu koja je pripremljena u suradnji sa stručnjacima. Mi smo i ranije s djecom radili vježbe, trudili smo se da prehrana bude zdrava i da im ništa ne nedostaje, ali bilo je nekih navika poputdonošenja slatkiša koje smo izbacili i zamijenili ih voćem. Što se današnje radionice tiče, vidi se da su oduševljeni Medinom kućicom i svim”, kazala nam je Dženana.

Dok razgovaramo, u Medinoj kućici zdravlja je treća grupa djece, Mahir i Aldin iz ‘Project Hope’ im daju knjižice za medu, igraju se i vježbaju s njima, druga grupa crta a treća koja je prošla sve već je oprala ruke i sjeda za stol.

Ekipa iz ‘Udruženja kuhara BiH’ skupa s osobljem vrtića koje djeci svakodnevno priprema hranu pri kraju je sa pripremom obroka i djeci se poslužuje sok od svježe mrkve. Slijedi krem supa od više vrsta svježeh povrća, a onda se djeci služi glavni obrok sa salatom te piletina pripremljena na poseban način bez nezdravih dodataka.

Cilj programa promocije zdravlja je stvoriti mrežu ustanova koje na lokalnom nivou zagovaraju i provode Politiku za unapređenje ranog rasta i razvija djece u FBiH među djecom, roditeljima, odgajateljima, nastavnicima i kuharima koji pripremaju hranu za djecu.

Koordinator Programa je Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, a aktivnosti se realiziraju u saradnji sa Unicefom BiH, Fedralnim ministarstvom zdravstva, Zavodom za javno zdravstvo Federacije BiH, Udruženjem kuhara BiH, Project Hope BiH, te odgojno-obrazovnim ustanovama iz Federacije BiH.

U Programu učestvuje šest predškolskih ustanova iz Federacije BiH i to: „Dječiji grad“, Sarajevo; Dječiji vrtić „Bihać“; Javna ustanova za predškolski odgoj i obrazovanje „Zenica“, vrtić „Naše dijete“ iz Tuzle; Dječiji vrtić „Čapljina“ i vrtić „Sunce“ iz Goražda.

Poslije održanog ciklusa edukativnih radionica i izrade vlastite Politike zdrave ishrane, koja će uticati na promjenu svijesti svih uposlenih te djece i roditelja, postati nosioci prestižnog certifikata Svjetske zdravstvene organizacije „Predškolska odgojno-obrazovna ustanova – prijatelj zdrave ishrane”.