KATEGORIJA: Novosti | 19.09.2014

Život se vraća u Doboj: Obdanište koje je bilo uništeno u poplavama otvoreno uz dječiju graju, igru i ples ‘bubamara’ i ‘zeka’

Igrom, plesom i pjesmom djevojčice i dječaci iz Doboja proslavili su ponovni polazak u obdanište ‘Majka Jugovića’ koje je bilo uništeno u majskim poplavama a koje je obnovljeno sredstvima Europske unije okviru EU Programa za oporavak od poplava. Program implementiraju Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), Fond Ujedinjenih nacija za djecu (UNICEF) i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

„Mališani su ujutro u obdanište došli sa širokim osmijesima i sjajnim okicama i neizmjerni su bila i njihova i naša sreća zbog ponovnog polaska u obdanište. Bili su se zaželjeli svojih drugara i teta, a i mi smo se zaželjeli njih i dok je trajala obnova jedva smo čekali da njihova graja ponovo ispuni ovaj prostor“, kazala je v.d. direktorice Slavica Živković na otvaranju. Djeca su za otvaranje pripremila poseban program, pjevali su i plesali maskirani u bubamare i zeke oduševivši sve prisutne. Sreću i zadovoljstvo nije krio ni Melvin Asin, šef Kooperacija u Delegaciji EU u Bosni i Hercegovini koji je istakao posvećenost EU u pomoći zajednicama u područjima pogođenim poplavama kako bi se što prije vratile u normalan život i to kroz obnovu osnovnih infrastrukturnih objekata kao što su obrazovne i predškolske ustanove kao ključni prioritet.

„Obnova ovog obdaništa dio je te posvećenosti i nama je veoma drago vidjeti ga ponovo otvorenog i u funkciji. Nadamo se da će ove prostorije obezbijediti zdravo i poticajno okruženje za igru i učenje djece još mnogo godina,“ rekao je Melvih Asin.

Obdanište je pretrpjelo ogromnu štetu tokom katastrofalnih poplava u maju ove godine, a obnovljeno je u okviru EU Programa za oporavak od poplava kojeg finansira Evropska unija. Trošak obnove iznosio je 124.000 KM (63,400 EUR), a radovi su uključivali zamjenu svih električnih i vodo-instalacija, postavljanje novih sanitarnih čvorova, stolariju i podove, obnova zidova kao i novu fasadu.

„Sretni smo, nemam riječi! Kada sno nakon poplave uspjeli ući u prostorije obdaništa, mislili smo da se još dugo neće obnoviti, ali, evo, danas smo tu, djeca su tu i svi smo sretni. Do završetka obnove centralnog objekta radićemo na bazi poludnevnog boravka, a skorom završetkom obnove centralne zgrade očekujemo da počnemo funkcionisati u punom kapacitetu“, kaže Danica Stjepanović, glavna vaspitačica u obdaništu.

Obdanište „Majke Jugović“ skrbi za 130 djece, a u toku je i obnova starog objekta obdaništa „Majke Jugović“, gdje radovi, u iznosu od 400.000 KM (204,500 EUR), uz ostalo uključuju i sanaciju krova. Otvorenje drugog objekta, u koji je smješteno 150 djece, predviđeno je za 1. oktobar 2014.

Među ‘zekama’ je bio i triopogodišnji dječak David čija mama Radenka Janković ne krije zadovoljstvo zbog ponovnog otvaranja vrtića.

„Puno nam ovo znači, život se vraća. Do otvaranja smo se nekako snalazili, bio je kući, išao kod bake, ali su mu nedostajali drugari iz obdaništa“, kaže Radenka. Zadovoljstvo nije krio ni Hilmija Čobo čie dvoje unučadi je ponovo krenulo u obnovljeno obdanište.

„Kako vidim po roditeljima, sretni su, a i mi smo sretni. Dok obdanište nije radilo čuvali smo ih baka i ja, ali djeci je uvijek najljepše kad se igraju sa svojim vršnjacima“, kazao je Hilmija.

EU Program za oporavak od poplava pokrenut je s ciljem da se omogući normalizacija životnih uslova u lokalnim zajednicama i osigura da pomoć stigne do najugroženijih nakon majskih poplava. Finansijska sredstva se koriste za obnavljanje javnih usluga i infrastrukture, rekonstrukciju stambenih objekata za najugroženije, te socio-ekonomski oporavak lokalnih zajednica. Vrijednost cjelokupnog programa je 43,52 miliona eura, od čega je 42,24 miliona osigurala Evropska unija.